Menu

×

Mini Cart

No products in the cart.

×

Wat zijn Terpenen?

Terpenen zijn organische koolwaterstoffen, geproduceerd door veel verschillende planten. Wanneer de planten worden gedroogd worden terpenen terpenoiden genoemd. Deze terpenen zijn de belangrijkste onderdelen van de planten hars (etherische olie). Terpenen dragen bij aan de geur, smaak en kleur van de planten.

Terpenen zijn de aromatische verbindingen in planten en kruiden. Munt, oregano, basilicum en rozemarijn zijn bekende voorbeelden van planten en kruiden die in de keuken op een dagelijkse basis worden gebruikt. Terpenen die in cannabis gevonden worden, zijn ook te vinden in de eerder genoemde kruiden. De terpenen zorgt voor een natuurlijke bescherming van de plant tegen bv.: bacteriën, schimmels, insecten en andere milieu bedrijgingen. Ze beschermen niet alleen de planten, maar ook ons.

Veel terpenen zijn bekend om hun farmacologische waarde. Alpha-Pineen bijvoorbeeld is een organische verbinding die in in de oliën van rozemarijn en salie en vele soorten pijnbomen voor komt. Pineen verhoogt de geestelijke focus en energie en heeft slijmoplossende, luchtweg/ bronchus verwijdende en antiseptische werking . Pineen wordt al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde om het geheugen te herstellen en te behouden.

Andere terpenen, zoals limoneen hebben een ontspannende werking en deze is te vinden in alle soorten fruit en planten met een citrus geur. Sinaasappel, citroen, rozemarijn en Jeneverbes. Van Limoneen is bekend dat het anti-bacteriële, anti-depressive en anti-carcinogene eigenschappen bezit. Studies tonen aan dat limoneen snel doordringt in de celmembranen en dat andere terpenen sneller en effectiever worden geabsorbeerd. Door Limoneens krachtige anti-carcinogene en anti-schimmel eigenschappen, wordt aangenomen dat dit het bestanddeel is dat  marihuanarokers beschermt tegen schimmels en kankerverwekkende stoffen in cannabis rook.